close window
HET WIEL, jaargang 15-18 , nr. 1, 2008

  • DE NIEL P., De tichel- en steenovens in de Rupelstreek en langs de aangrenzende Scheldeoevers voor de Industriële Revolutie: het resultaat van een aanpassingsproces van de late middeleeuwen tot in het midden van de 19de eeuw.

    De tichel- en steenovens in de Rupelstreek en langs de aangrenzende Scheldeoevers uit de periode van vóór de Industriële Revolutie worden bekeken in het licht van een evoluerend aanpassingsproces vanuit de late middeleeuwen tot in het midden van de 19de eeuw. Het specifieke van de steen- en pannenbakkerijen uit de Rupelstreek met de dualiteit tussen de ovens van Hemiksem en de ovens uit Niel en Boom wordt aangetoond. De typische houtovens van Niel en Boom worden uitgelegd aan de hand van fotomateriaal en uitgewerkte tekeningen. Het onderscheid tussen de klampovens in de Rupelstreek wordt gespiegeld aan de klampovens uit Rupelmonde. Een apart hoofdstuk is gewijd aan A. Demanet die de ovens van Boom en Hemiksem, de klamp van Rupelmonde en de veldoven heeft beschreven (1847). Uit 1672 wordt een klacht behandeld voor de schepenen van Antwerpen aangaande de verschillen tussen de steen uit Hemiksem en Hoboken en deze uit Niel en Boom.

  • DE NIEL P., Oegstgeest, Niel en het NID-mysterie. Creativiteit en technische innovatie door Josson en De Langle, steenbakkers te Niel omstreeks 1850.

    Appendix I. De "dakpan van Chaumette", een voorloper van de James-Reed dakpan.

    Als vervolg op de reeds eerder verschenen "Oegstgeest, Niel en het NID-mysterie", heeft het lopende onderzoek nog drie aanvullende resultaten  opgeleverd. Zo wordt eerst de “dakpan van Chaumette” ( gevormd met handpers en matrijs) uit de negentiende eeuw als de voorloper van de James-Reed dakpan behandeld.

  • Appendix II. De Josson-De Langlepan of de Oegstgeester-dakpan in Frankrijk.

    Vervolgens wordt het gebruik van de Josson-Delanglepan of de Oegstgeesterdakpan (eveneens negentiende eeuw) in Frankrijk toegelicht met originele beschrijvingen en prospectussen.

  • Appendix III. Josson-De Langles "fleurons" te Klein-Sinaai (?).

    Tenslotte komt nog een beschrijving van de Josson-Delangles neogotische “fleurons” (octrooi 1849) die werden teruggevonden in Klein-Sinaai.

    Alle onderwerpen zijn uitvoerig geïllustreerd met foto's, originele ontwerpplannen, verklarende tekeningen en een zeer uitgebreid voetnotenapparaat.