tento lamot

Tentoonstelling
"Brouwerij Lamot te Boom"
een samenwerking tussen:
Cultuurcentrum De Steiger Boom
Wijkraad Boom Centrum
Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen
en de heer Tony van Ouytsel


Brouwerij Lamot

 

affiche

Brouwerij Lamot - context

Industriële ontwikkeling kan men niet los zien van de algemene maatschappelijke context. Het ondernemerschap van de eerste brouwer Lamot werd mogelijk door de ingrijpende veranderingen t.g.v. de Franse Revolutie, die het vrije ondernemerschap bevorderde.

Het is niet toevallig dat individuen, geholpen door gunstige omstandigheden - Petrus Lamot erft een herberg - zorgden voor een snelle groei van de economie op kapitalistische basis. Sedert 1822 kreeg de economie een sterke impuls door de oprichting van de Société Générale, een initiatief dat behouden bleef na de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Op enkele decennia evolueerde België tot één van de modernste industriële naties van Europa. De explosieve ontwikkeling van de Rupelstreek dateert van deze periode. Naast en dank zij de steennijverheid, die door haar omvang en grote dynamiek een centrale rol vervulde, ontstonden scheepswerven, brouwerijen, industriële bloemmolens, e.a.

De brouwerij Lamot ontwikkelde zich in de 19de eeuw in deze gunstige omstandigheden, ondanks de crisissen die eigen zijn aan het liberale economische systeem. Geografisch was zij goed gelegen aan de Rupel. Deze leverde water voor de brouwerij en was tevens een uitgelezen transportweg. De brouwerijen kenden lokaal een grote afzet. De arbeidsintensieve activiteiten langs de Rupel werkten een snelle toename van de bevolking in de hand. De ellende van de uitgebuite arbeidersbevolking uitte zich o.a. in overmatig drankverbruik en cafébezoek.

Aan het einde van de 19de eeuw was het aantal brouwerijen, jeneverstokerijen en herbergen te Boom haast niet te tellen. Het alcoholisme, ook bij jonge kinderen, was een algemeen verschijnsel. De herbergen vervulden een belangrijke sociale rol. Er ontstonden verenigingen, vakorganisaties, mutualiteiten en politieke partijen. Er werden lonen uitbetaald en meetings gehouden.

Zoals de baksteennijverheid aan de basis lag van de bloei van de streek, luidde zij later de economische teloorgang in, die omstreeks 1970 zijn dieptepunt bereikte. De brouwerij Lamot te Boom kon zich moeilijk staande houden. Ze werd door Bass Charrington overgenomen in 1970, welke de deuren sloot in 1971. De brouwerij te Mechelen sloot in 1994.

De brouwerij in haar bloeiperiode had een prominente rol in het economische, sociale en zelfs politieke leven van de gemeente.

Lamot vervoer
| naar boven |