logo emabb

 

Niet alleen baksteen - GLAS

Glasfabrieken

Het waren niet zozeer de steenbakkerijen zelf of de aanwezigheid van grondstoffen die de glasnijverheid in de Rupelstreek deden ontstaan.Wel veeleer de uitgebreide transportmogelijkheden en de concentratie van werkkrachten in de streek. Het verwondert dan ook niemand dat meer dan de helft van de tewerkgestelden in een glasfabriek vrouwen waren. Zo zorgde deze industrie voor een tweede inkomen in de huisgezinnen waar de man ondertussen in de steenbakkerijen werk vond. Bijna elke gemeente in de streek had een eigen glasfabriek, maar de glasfabriek 'De Rupel' te Boom valt op door zijn productie van sierglas en halfkristalglas. Dit werd tot ver buiten de streek (tot zelfs in Amerika en Afrika) uitgevoerd.
De fabriek werd opgericht in 1923, maar kende zijn hoogtepunt voornamelijk tussen 1950 en 1970.
Het is in deze periode dat het glaswerk onder de naam 'Artver' en 'Artlux' gemaakt werd. De ontwerpen 'Artver' en de realisatie hiervan zijn van de hand van Paul Heller (1914-1995). Deze sierglazen, vazen en kunstobjecten zijn ondertussen gegeerde verzamelstukken geworden.
De fabriek sloot de deuren in 1980. De tentoonstelling 'Oog voor Booms Glas', door EMABB in 1999 gerealiseerd, belicht de ontwikkeling van de glasfabriek 'De Rupel' te Boom met zijn verscheidene producten door de jaren heen. De thematentoonstelling krijgt een permanent karakter in het gamma dat EMABB aan de bezoeker kan aanbieden.

publicatie: Oog voor Booms Glas. Glasfabriek "De Rupel"