close window
04 - DE NIEL P., Ten Oever aan de Rupel, EMABB - Boom (2002), 28 pp. 56 zw/w ill.

Het eeuwenoude Noeveren met het Noeverse Plein, de site Frateur, de nog werkende semi-ambachtelijke steenbakkerij Gebroeders Lauwers, is een schoolvoorbeeld van het intense steenbakkerijgebeuren langs de Rupel.

Smalle, kronkelende straten tussen de droogloodsen, paapovens, ringovens en klampovens door bepaalde de leefwereld van de bewoners. Zij woonden in steegjes of in groepjes huizen her en der verspreid: de Blaa Pan, de Averechtse Root,…

Eindeloze rijen droogloodsen vulden de rest op hierin stonden de gammen met de steen te drogen. Onder de Boomsestraat lagen de zogenaamde tunnels die het vervoer van klei en steen toelieten vanuit de andere zijde van de straat naar de ovens aan de rivieroever.

Maar Noeveren betekent ook scheepswerven, nodig voor het timmeren en onderhoud van de steenschuiten.

Er is een beeld van de kleigroeven, de productie van steen en pannen, het bakken in de verschillende oventypes en het vervoer met de paarden. Een kaart verduidelijkt de industrieel-archeologische site, regelmatig het ongelooflijke decor voor diverse filmproducties en videoclips zoals Klinkaert, Het Begeren, de Peulschil, Soldiers of Love,…
En dit beeld van vroeger is nog perfect herkenbaar in het huidige straatbeeld.
Het geheel is voorzien van 56 foto's, waarvan enkele uit 1888, en plattegronden.