close window
HET WIEL, jaargang 5, nr. 1, 1995

  •   ROMBAUT H., DE NIEL P., De steenbakkerijen Verstrepen omstreeks 1875.
    Arbeidsvoorwaarden en bedrijfsorganisatie in een traditionele onderneming aan de vooravond van de ontwikkeling van de Rupelstreek tot een verstedelijkt nijverheidsgewest (Deel III).


    Als inleiding een nieuwe visie op de traditionele kleinijverheid in de Rupelstreek tijdens de late Middeleeuwen, en meer speciaal de stad Mechelen, die vlakbij de kleivoorraden van de Rupelstreek haar invloed hier deed gelden. De oorsprong van de nieuwe impuls op de kleinijverheid begint met het maken van dakpannen. Er is een evolutie van het zogenaamde Mechels Cromwerc uit de dertiende tot de Boomse pan in de twintigste eeuw. Hierbij komt dan nog de oestercultuur in Zeeland als onvoorziene stimulans voor het overleven van de traditionele paapovens, waarin de pannen werden gebakken, zelfs tot in de twintigste eeuw. Inclusief een overzicht van de productiequota en bedrijven. Afbeeldingen, tabellen en 71 uitgebreide voetnoten maken de studie compleet.